Viimsi Artium ja kaasaegse kunsti galerii on 29.03.2024 suletud!
en
OSTA PILET

Etendused:

Viimsi Artium esitleb: Nicole Beutleri tantsuooper “8: METAMORFOOS” (Holland)

Hollandi parim tanstsulavastus aastast 2020/2021!

Viimsi Artium toob Eestisse auhinnatud Hollandi koreograafi ja lavastaja Nicole Beutleri tantsuooperi “8: METAMORFOOS”.

Polaarjää ja liustikud sulavad, kliima on muutunud heitlikuks, maailmakord, nagu me seni seda tundnud oleme, on kõikidest otstest korraga lagunemas. Tulevik on ebakindlam kui kunagi varem. Kas need muutused on järk-järgulised või seisame silmitsi ootamatu varinguga? Kas suudame asjade käiku pidurdada või isegi muuta?

“8: METAMORFOOS” ühendab endas tanstsuetenduse ja kaasaegse ooperi, võttes vaatluse alla muutused, mis meid paratamatult ees ootavad.

Laval on kaheksa lauljat-tantsijat ja virtuoosne trummar/löökriistade mängija. Lavastus algab ulmelise audiovisuaalne installatsiooniga, mis etenduse kulgedes transformeerub ooperilavastuse sugemetega tantsuetenduseks.

Publiku asetus on tavatu: istutakse seekord laval näoga auditooriumi poole. Seega saab publik hoopis teistsuguse ruumielamuse kui traditsiooniliste teatrietenduste või kontsertide nautimisel tavaks.

Lavastuses kõlab ainukese muusikateosena erinevates variatsioonides Henry Purcelli “Külma laul” ooperist “Kuningas Arthur”. Ehkki 17. sajandi poeedi John Drydeni sõnadele seatud “Külma laul” lõpeb sõnadega “let me freeze again” (laske mul taas külmuda), puhuvad lavastuses soojad muutuste tuuled. Need muutused toimuvad vargsi, järk-järguliselt, kusjuures vanad struktuurid ja mallid kaovad, tehes ruumi hoopis teistsugusele, hetkel veel kujutlusvõime valdkonda kuuluvale tulevikule…

Koosseis:

Kontseptsiooni autor, lavastaja ja koreograaf: Nicole Beutler
Muusika: Gary Shepherd, Henry Purcell
Löökriistad: Robbert van Hulzen
Esitajad ja kaasautorid: Felix Schellekens, Dominic Kraemer, Sebastian Pickering Pedersen, Rob Polmann, Timo Tembuyser, João Dinis Pinho and Drew Santini
Valguskujundus: Minna Tiikkainen
Kostüümid: Jessica Helbach
Lavakujundus: Julian Maiwald
Dramaturg: Igor Dobricic
Lavastaja assistent: Justa ter Haar
Dramaturgia konsultant: Fabienne Vegt
Repetiitor/ tuuri manadžer: João Dinis Pinho
Produktsiooni assistent: Marijn Maurits
Valgus: Julian Maiwald, Prem Scholte Albers, Desirée van Gelderen
Audio: Valentijn Berkhout
produtsent: Nicole Beutler Projects
Kaasprodutsendid : Operadagen Rotterdam, Internationaal Theater Amsterdam
Toetajad: Ammodo, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst

Sotsiaalmeedia:

www.nicolebeutlerprojects.nl
instagram.com/nicolebeutlerprojects
facebook.com/nicolebeutlerprojects

Nicole Beutler

Nicole Beutler (1969) on olnud enam kui 20 aastat tegev multidistsiplinaarsete lavastuste loomisel, mis hõlmavad tantsu, etenduskunste ja performance-kunsti. Aastal 2017 lõi ta koostöös ooperikompaniiga Silbersee lavastuse “DIDO”, mis kujutab endast Henry PurcellI kuulsa aaria “When I am Laid” dekonstruktsiooni ooperist “Dido ja Aenais”.

Fotol: Nicole Beutler / Autor: Anja Beutler

Lavastuses “8: METAMORFOOS” kombib Beutler jällegi ooperižanri piire ja võimalusi inspireerituna Henry Purcelli muusikast. Beutleri lavastusi iseloomustab originaalne lähenemisviis algmaterjalile, vormide hämmastav mitmekesisus ja abstraktne visuaalne ilumeel. Nicole Beutler on Madalmaade etenduskunstide maastikul unikaalne ja eripalgeline lavastaja ja koreograaf, keda on korduvalt pärjatud oluliste preemiatega.

Aastal 2018 omistati Beutlerile Madalmaade prestiižsseim Gieskes-Strijbis Podiumprijs preemia erakordse panuse ja kvaliteedi eest etenduskunstide mitmekesistamisel. Lavastus 8: Metamorfoosid kuulutati sesooni 2020/2021 hollandi parimaks tantsulavastuseks.

Beutleri viimaseks projektiks on triloogia nimega “Transformatsiooni rituaalid”, mis keskendub keskkonna ja seda asustavate elusolendite ja tehnoloogia arengu vahelise tasakaalu võimalikkusele.


    Liitu uudiskirjaga

    Liitu Viimsi Artiumi uudiskirjaga ja ole kursis meil toimuvate kultuurisündmustega!

    Uudiskirja saajale eksklusiivsed sooduspakkumised.