Viimsi Artium ja kaasaegse kunsti galerii on 29.03.2024 suletud!
en
OSTA PILET

Näitus:

  • 07.06.2023 - 24.07.2023

K-R 15.00-19.00
L 12.00-19.00
P 12.00-17.00

 

Piletid

Näitus “Maast linnaks”

1.06 – 24.07.2023

1. juunist on Viimsi Artiumi kaasaegse kunsti galeriis avatud materjali- ja disainistuudio kuidas.works näitus “Maast linnaks”, mis vaatleb vundeerimistööde jääkpinnase ja ehitusjäätmete väärindamist ringseks ehitusmaterjaliks. Näitusesaali jõuab 12 tonni pinnase- ning ehitusjääke.

Disaini- ja uurimisstuudio kuidas.works ühe asutaja, Eesti Arhitektuurikeskuse juhi Hannes Praksi sõnul on arhitektuurivaldkonna ning materjalidisaini praktikuid koondava ettevõtmise huviorbiidis alternatiivsete ehituslahenduste arendamine.

Ehitusmaterjalide tootmisega seotud süsinikuheited moodustavad 13% kogu maailma CO2 jalajäljest. Olukorra parandamiseks tuleb vähendada enimkasutatavate ja taastumatute materjalide tootmiskoguseid ning otsida samaaegselt uusi, ringselt kasutatavaid lahendusi,“ lausus Praks.

Näituseprojekti “Maast linnaks” autorid on Andrea Tamm, Hannes Praks, Henri Papson ning Maria Helena Luiga.

2022. aasta sügisel alustas stuudio kuidas.works tegevuspõhist uuringut Tallinna uusarenduste kaevejääkide väärindamiseks. Sõpruse puiesteele rajatava kortermaja vundamendisüvendist pärinevaid kaevejääke segati purustatud betooni ehk hoonejääkidega ja paekivi tootmisjääkide ehk sõelmetega. Selleks, et kohalike kaevejäätmete kasutamist kodumaal enesekindlamalt propageerida, otsustas stuudio kogu protsessi alates kaevamisest kuni toote prototüüpimiseni ise läbi teha. Uuringutest Tartu Ülikooli geoloogia osakonnas selgus, et näituse aluseks olev kaevematerjal pärineb ca 10 000 aastat vanast kunagise Balti jääpaisjärve põhjasetetest. Sealt pärinev savi on helehalli tooni ning sai ehitusmaterjalina nimetatud matiundilikult “Mustamäe halliks”.

„Liiva ja kruusa varud maailmas on piiratud, asjatu on neid kulutada, kui on olemas ka alternatiive. Kandilise struktuuriga purustatud betoonigraanul sobib saviehituse lahendustesse ehitustehniliselt pareminigi kui tavakruus,“ kirjeldas taaskasutatud ehitusmaterjali kogemust ettevõtte UKU Pure Earth juht ja asutaja Marko Kikas.

Uurimis- ja arendustöö tulemusi presenteerib stuudio kuidas.works Tallinnas, Viimsi Artiumi Kaasaegse kunsti galeriis 1. juunist kuni 24. juulini.

Materjaliarenduses on stuudio partneriks UKU Pure Earth, kellega koostöös on välja töötatud asukohaspetsiifiline ehitus- ja viimistlusmaterjalide sari, millesse kuulub savivärv, savikrohv, toortellis ja tampsavi segu.

Arendusprojekti on panustanud Tartu Ülikooli geoloogia osakond, Tallinna Tehnikakõrgkooli ehitusinstituut, ökoloogilise ehituse kompetentsikeskus Eestimaaehitus, Kalev Ramjalg, Tiit Roots, Peri AS, Floorin AS ja Viimsi Artium. Suur tänu: Rosa Shepherd, Benedikt Rittger, Aimur Takk, Jaan ja Mari Škerin, Sven Samyn, Mikk Luht, Marko Kikkas, Helari Sirelpuu, Malvo Tominga.

    Liitu uudiskirjaga

    Liitu Viimsi Artiumi uudiskirjaga ja ole kursis meil toimuvate kultuurisündmustega!

    Uudiskirja saajale eksklusiivsed sooduspakkumised.