Viimsi Artium ja kaasaegse kunsti galerii on 29.03.2024 suletud!
en
OSTA PILET

Etendused:

  • 01.09 kell 19:00
Piletid

Johanna Nuutineni tantsulavastus “HZ” (Soome) / Maarja Nuudi kontsert “Hinged”

Kaasaegse tantsu lavastus “HZ”, koreograaf Johanna Nuutinen (Soome) ja Maarja Nuudi kontsert “Hinged”

Tero Saarinen Company

“HZ“

Autor, koreograaf: Johanna Nuutinen
Muusika ja helikujundus: Tuomas Norvio
Valgus ja lavakujundus: Joonas Tikkanen
Kostüümikunstnik: Mert Otsamo
Dramaturg: Jarkko Lehmus
Tantsijad: Natasha Lommi, Elina Häyrynen, Saida Solla, Eero Vesterinen ja Riccardo Zandona

Viimsi Artiumil on erakordne võimalus esitleda avakuu raames Soome kaasaegse tantsu lipulaeva Tero Saarinen Company kaksiklavastust “HZ | HUNT“. 

30. augustil jõuab publiku ette selle esimene pool, Tero Saarineni lavastus “HUNT“, millele järgneb kohtumine autoriga ja linastub Saarineni loomingut käsitlev dokumentaalfilm “Rooted with wings” (režissöör Thomas Freundlich). 

1. septembril toome publikuni lavastuse teise poole “HZ“, mille koreograafiks on Johanna Nuutinen, lisaks toimub Maarja Nuudi kontsert “Hinged”.  

„HZ | HUNT“ esietendus leidis aset 31. märtsil 2022. aastal Helsingi vastvalminud kaasaegse tantsu keskuses Tanssin Talo. Nüüdseks on seda näinud juba üle 4000 inimese.

“HZ” autoriks on Soome noor tantsija ja koreograaf Johanna Nuutinen. Tema audiosensoorses lavastuses sukeldub publik sügavale helilainetesse, kus kuulmine muutub kogemiseks. Veealusest helireostusest saab selles moodsa maailma sensoorsete stiimulite metafoor. Tantsijateks on Natasha Lommi, Elina Häyrynen, Saida Solla, Eero Vesterinen and Riccardo Zandona.

Etendusele järgneb Maarja Nuudi kontsert “Hinged”, millega loome kultuurisilla Eesti ja Soome vahel.

Johanna Nuutinen on soome interdistsiplinaarne kunstnik ja koreograaf, kelle lavastused valmivad koostöös uuendusmeelsete heli-, valgus- ja kostüümikunstnikega. Nuutineni huviorbiidis on lisaks koreograafiale viimasel ajal olnud erinevate tajumehhanismide uurimine – meie sensoorne (audio, taktiilne ja visuaalne) kogemus. Oma loomingus uurib Nuutinen erinevate kunstiliikide kokkupuutepunkte ning teeb selles valguses rahvusvahelist koostööd.

Tero Saarinen Company loodi 1996. aastal tantsija ning koreograafi Tero Saarineni poolt. Trupi repertuaar koosneb peamiselt just Saarineni enda töödest. Helsingis baseeruv trupp on soome kultuuri peamine ekspordiartikkel, kes on esinenud enam kui neljakümnes riigis. Lisaks viib kompanii läbi arvukaid rahvusvahelisi õppeprogramme ja töötubasid ning loob pidevalt koreograafiat maailma juhtivatele tantsuorganisatsioonidele. Seega valmivad Tero Saarinen Company lavastused põhiliselt rahvusvaheliste kaasproduktsioonidena. 

Maarja Nuut on laulja, multiinstrumentalist ja helilooja, kelle looming koondab rikkalikke muusikamaailmu. Pidevalt uueneva helikeele ja klassikalise muusika väljaõppe omandanuna on Maarja kaevunud ka sellistesse eriilmelistesse vooludesse nagu India klassikaline muusika, Eesti rahvaluulekogud ja elektroonika äärealad. Tema sisemine vajadus, soov ja instinkt on sondeerida mitmesuguseid muusikalisi žanre, väljendusviise ja tehnikaid – nende salajased keeled ja koodid saavad osaks tema lummavast loomekeerisest. Alates 2016. aastal ilmunud sooloalbumist “Une meeles” on ta pälvinud laialdast rahvusvahelist tunnustust ja andnud kontserte üle terve ilma. Üleilmse tähelepanu osaliseks sai ka tema 2021. aasta augustis ilmunud kolmas sooloplaat “Hinged”. Lisaks on ta koostööd teinud paljude teiste artistidega, kelle hulgas on Sun Araw, Eesti kammerkoor Sireen, Kristjan Järvi, Kiya Tabassian ja Hendrik Kaljujärv ehk RUUM. Maarjat on iseloomustatud kui üht Euroopa uuenduslikumat artisti, kes on alati valmis veelgi sügavamale sukelduma.

Maarja Nuudi viimane sooloalbum “Hinged” peegeldab aastat, mil Maarja piiride sulgudes maale ära pages. “Tekkis seletamatu tung harida maad ja ootamas oli vanaemalt päritud talu. Läbimatu võsa puhastamisest ja paksult kola täis hoonete sorteerimisest sai justkui üks pikk rituaal, kus tuli otsa vaadata kihtidele, mis põlvkondade vältel talletunud olid. Vahepealse tuulutusena veetsin aega oma mereäärses Kopli stuudios üsna juhuslikult modulaarsüntesaatoreid ühendades, sinna juurde kaasa ümisedes või pobisedes,” räägib Maarja. Spontaansetest mõttepeegeldustest sündiski “Hinged”, mis oma kakskeelses tähenduses (sõna “hinge” tähistab inglise keeles ühendust, mis elemente koos hoiab) loob ühendusi mineviku ja tuleviku vahel.

    Liitu uudiskirjaga

    Liitu Viimsi Artiumi uudiskirjaga ja ole kursis meil toimuvate kultuurisündmustega!

    Uudiskirja saajale eksklusiivsed sooduspakkumised.