1.05.2024 on Viimsi Artium ja kaasaegse kunsti galerii suletud!
en
OSTA PILET

Üritused:

  • 22.09 kell 19:00
Piletid

Jazz @ Viimsi Artium esitleb: Põhja- ja Baltimaade Jazz Meeting

Viimsi Artium alustab 22. septembril uut hooajalist džässkontsertide sarja Jazz @ Viimsi Artium, mille avasündmusel pakume kuulamiseks parimat džässmuusikat Eestist, Soomest ja Lätist.

Viimsi Artiumi tipptasemel akustika viib kuulaja põnevale rännakule läbi džässmuusika eri kõlavärvide.

Kava:
19.00 Ingrid Rabi Group (Eesti)
20.00 Tapani Rinne – klarnet, bassklarnet, elektroonika (Soome)
21.00 Deniss Pashkevich trio (Läti)

Ingrid Rabi Group on värske koosseis Eesti džässmuusika maastikul ning veebruaris ilmus nende esimene lühialbum „Circle of Love“. Ansambel esitab lugusid, mille on kirjutanud ning seadnud koosseisu vokalist Ingrid.

Kui oma esimese stuudioalbumiga „Olemine“ ei osanud Ingrid oma muusikat otseselt ühessegi žanrisse paigutada, siis nüüd saab julgelt öelda, et uue kava helikeel on džässmuusikale omane – leidub mõnusat svingi, erutavaid harmooniajärgnevusi, hõrke ballaade ning Ingridile omaseid ootamatuid taktimõõte.

Kontserdikava köidab üheks tervikuks lugude temaatika – armastus. „See on aine, millest võib kirjutada lõputult ning ma pean armastust kindlasti üheks oma elu suurimaks edasiviivaks jõuks ja inspiratsiooniallikaks,“ sõnas Ingrid.

Ingrid on lõpetanud Heino Elleri Muusikakooli ja TÜ Viljandi kultuuriakadeemia rütmimuusika laulmise erialal ning alustas möödunud sügisel džässlaulu magistriõpinguid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias.
Tema suur unistus oli muusikat luua ja arranžeerida tavapärasest suuremale koosseisule ning eelmisel aastal Läti Muusikaakadeemias end täiendades saigi see unelm tegelikkuseks.

Koos Ingridiga musitseerivad Mathei Florea klaveril, Marcus Tuul kitarril, Robert Nõmmann kontrabassil, Ramuel Tafenau trummidel, Allan Järve trompetil, Tobias Tammearu tenorsaksofonil ning Artur Kiik
tromboonil. „Iga muusik maalib kõlapilti endale omaste toonide ja värvidega ning sellest sündiv sünergia kannab imeliselt edasi lugude mõtet ja emotsioone,“ tähendas Ingrid, kelle jaoks kõige südamelähedamad kontserdikülastused on olnud need, kus saab kogeda uusi mõtteid, ootamatuid tundeid ja end lihtsalt muusikasse unustada.

„Seda kõike üritan ma ka oma loodud muusikaga enda kuulajatele edasi anda,“ lisas Ingrid.

Koosseis:
Ingrid Rabi – vokaal
Mathei Florea – klaver
Marcus Tuul – kitarr
Marti Tärn – kontrabass
Ramuel Tafenau – trummid
Allan Järve – trompet
Tobias Tammearu – tenorsaksofon
Artur Kiik – tromboon


Tapani Rinne (Soome) (s. 1962) on Soome muusik, helilooja ja produtsent, kes on tuntud oma eksperimentaalse ja uuendusliku stiili poolest klarneti ja saksofoniga.

Alates kaheksandast eluaastast innuka klarneti- ja saksofoniõpilasena tuntud Tapani Rinne, kuulub õigusega Põhjamaade hinnatuimate pillimängijate “Kuulsuste halli”. Sooloartistina on “reedman”/helilooja endast märku andnud tihedas koostöös teiste Soome ikonoklastide Edward Vesala, Raoul Björkenheimi, Kimmo Pohjoneni, Wimme Saari ja Iro Haarlaga.

Tapani Rinne on teerajaja techno-džäss grupi RinneRadio eestvedajana. Nende segu meditatiivsetest džässimotiividest ja elektroonikast on avatud kätega vastu võetud üle maailma. Rinna on alates 1988. aastast välja andnud kaksteist albumit ning tegutsenud koos avangardistidega nagu DJ Spooky ja Mika Vainio.

Tema eksperimentaalset ja uuenduslikku stiili klarneti ja saksofoniga saab kuulda tema kolmel ambient-põhisel sooloalbumil ning „duoalbumitel” koos Jimi Tenoriga (“Suburban Sax”, 1991) ja löökpillimängija Teho Majamäkiga (“Inside the Temple”, 2011).

Deniss Pashkevich Trio (Läti). Kolm kogenud Läti muusikut otsustasid 2009. aastal katsetada ja sündis Pashkevich Trio. See projekt on kontseptsioon, kus kolm isiksust on leidnud üksteist harvakuuldavas homogeensuses, kus kolm meelt on koondunud ühte. Trio kompositsioonides on spontaansus, mis avab uksed improvisatsioonile ja väljendab intensiivselt isiklikke tundeid läbi ainulaadse segu swingist, funkist, vanakooli džässist, maailma- ja rokirütmidest. Stiililiselt ei põhine see projekt kommertsmõjudel ja tegemist on avangardmuusikaga. Muusikud nimetavad seda radikaalseks kutseks kaasaegse džässi maailma, mis ühendab džässi nüüdismuusikaga. Trio loob akustilisi ja elektroonilisi modulaarseid helimaastikke, mille juured on nii traditsioonis kui ka vabaduses – kahes nurgakivis, mis hoiavad koos kõike, mida bänd loob. Nende esitus on sügav emotsionaalne vestlus andekate muusikute vahel, mis viib meid peente ja värskete helide põnevasse maailma. Publikut kutsutakse sukelduma sügavatesse värvidesse, täidlasse helikeelde ja meeleolukasse ilmutuse teekonda. Just tänu albumile “The Book of Revelation”, on Deniss Pashkevich Trio kaasatud “European Jazz Tree” kaardile kui ainulaadne pärand ja ajalooliselt mõjukas projekt Lätist. Augustis 2022 ilmub Deniss Pashkevichi uus album pealkirjaga “Eetikakoodeks”.

Deniss Pashkevich on mitmete auhindadega pärjatud helilooja, multiinstrumentalist, produtsent, helikujundaja ja Baltikumi džässi prominent. Oma tugeva unikaalse häälega ühendab Deniss Pashkevich enam kui 25-aastase kogemuse, improvisatsioonimuusika ning avangardi, klassikalise ja elektroonilise muusika modulaarse sünteesi vallas. Oma karjääri jooksul on Deniss Pashkevich salvestanud enam kui 50 albumit. Tema albumid on korduvalt nomineeritud ja kolm korda pälvinud The Annual Latvian Music Recording Awards aasta parima džässalbumi auhinna. Ühe viimase albumi “Variations” 4* arvustus ilmus ühes prestiižseimas džässmuusika ajakirjas “Downbeat” ja see lisati nende albumite edetabeli “2019: The Year’s Top-Rated Albums” hulka. Tema sooloprojekti TEN KA viimane album “Sonic geometry: structures, patterns and forms” on saanud 4* arvustuse ühel populaarseimal džässi veebisaidil “All About Jazz”.

Deniss Pashkevich / saksofon, flööt, modulaarsed süntesaatorid, elektroonika
Edvins Ozols / bass
Artis Orubs / trummid

    Liitu uudiskirjaga

    Liitu Viimsi Artiumi uudiskirjaga ja ole kursis meil toimuvate kultuurisündmustega!

    Uudiskirja saajale eksklusiivsed sooduspakkumised.