1.05.2024 on Viimsi Artium ja kaasaegse kunsti galerii suletud!
en
OSTA PILET

Etendused:

  • 03.12 kell 18:00

Plaadiesitluskontsert: maailmas esmakordne CD kogu Arvo Pärdi klaveriloominguga
Piletid: 15.- (sooduspilet); 25.- (täispilet); 50.- (toetajapilet)

Piletid

Jõuluhällilaul. Tähe-Lee ja sõbrad

Kavas: Arvo Pärt, Johann Sebastian Bach, Heino Eller jt.

Tähe-Lee plaadiesituskontsert Viimsi Artiumis 3.12.2023 on väga sümboolne ja mitmetähenduslik. Tähe-Lee on Viimsist pärit noor muusik, kes on pianistina laiemat tuntust kogumas nii eesti kui rahvusvahelise publiku ees. Omamoodi värskeks legendiks on saamas, kuidas Tähe-Lee esines Viimsi Artiumi nurgakivi panemise tseremoonial punasel vaibal hoone vundamendiaugus, mida filmis tol korral ka ETV. Viimsi Artiumis anti 2022 a. sügisel Tähe-Leele üle Hansa Grupi noore muusiku neljas stipendium, mis oli oluliseks alustalaks tema bakalaureuse kraadi õpingute alustamiseks maailmakuulsate pianistide juures – Berliinis Sir Andras Schiffi ning Londonis Royal College of Music koolis Dmitri Alexeevi klaveriklassis. Samuti on Tähe-Lee astunud solistina ette ERSO kontserdil Viimsi Artiumis. Seekord esineb Tähe-Lee sügavalt sisekaemusliku kavaga, mis pärineb tema Pärdi debüütalbumist.

Silmapaistval noorel pianistil Tähe-Lee Liivil on käesoleval sügisel ilmumas debüütalbum kogu Arvo Pärdi klaverimuusikaga. Plaadi annab välja Estonian Record Productions (ERP). Albumile on salvestatud nii Arvo Pärdi varajased klaveriteosed, mis valmisid tudengipäevil – Sonatiinid, Partiita, „Neli lihtsat tantsu”; küpsemas eas loodud dodekafoonilise helikeelega katsetav „Diagrammid”; filmi- ja teatrimaailma ajendil valminud „Ukuaru valss” ja „Memme musi” ning hilisemad tintinnabuli-stiilis klaveripalad – „Aliinale”, „Variatsioonid Ariinuška tervekssaamise puhul” ja „Anna-Mariale”. Lisaks sooloteostele on plaadistatud ka kaks tintinnabuli stiilis teost klaveriduole – „Pari intervallo” ja „Hümn suurele linnale”. Duodes on kaastegev Marrit Gerretz-Traksmann, üks tunnustatumaid Pärdi muusika interpreete Eestis. Tähe-Lee plaadil on esmakordselt maailmas koos kõik Pärdi olemasolevad sooloklaveriteosed, lisaks ka kõik olemasolevad duoklaveriteosed.

Tähe-Lee Liiv: „Olen väga tänulik aastatepikkuse koostöö eest Pärdi muusikasse süvenemisel Arvo ja Nora Pärdile ja Pärdi Keskusele.”

Tähe-Lee lapsepõlve lemmikteoseks oli Pärdi „Liblikad” tsüklist „Neli lihtsat tantsu”, sellele esmasele kokkupuutele järgnesid kontserdid Pärdi muusikaga Laulasmaal Arvo Pärdi Keskuses, sarjas HELIjaKEEL, sarjas Võim ja vaim – Arvo Pärt ja ENSV (selle salvestas ka ETV), festivalil “Pärdi päevad” koostöös ansambliga Vox Clamantis jt.

Tähe-Lee Liiv (2003) on noor eesti pianist, kes on saavutanud märkimisväärset edu nii kodumaal kui väljaspool eestit. Ta esineb regulaarselt solisti ja kammermuusikuna ning on soleerinud mitmete oluliste orkestrite ees. Tähe-Lee suurimateks saavutusteks on Eesti Pianistide Konkursi võit (2019) ning ETV telekonkursi “Klassikatähed” võit (2020), olles mõlemal juhul ka noorim osaleja (16. a.). Lisaks on ta võitnud olulisi auhindu mitmetel rahvusvahelistel konkurssidel.

Plaadiesitluskontserdil kõlab Arvo Pärdi muusika kõrval ka Johann Sebastian Bachi, Heino Elleri jt. klaverimuusika. Kontserdikavas on lisaks sooloklaverile ka üllatuskülalistega üllatusnumbrid Arvo Pärdi kammermuusikast.

Kontserti korraldab MTÜ Kammermuusikud koostöös Kultuuripartnerluse Sihtasutusega. Kontserdi tulu läheb Tähe-Lee plaadi väljaandmise ning õpingute toetuseks.

    Liitu uudiskirjaga

    Liitu Viimsi Artiumi uudiskirjaga ja ole kursis meil toimuvate kultuurisündmustega!

    Uudiskirja saajale eksklusiivsed sooduspakkumised.