1.05.2024 on Viimsi Artium ja kaasaegse kunsti galerii suletud!
en
OSTA PILET

Etendused:

  • 19.12 kell 19:00
Piletid

Kogupere jõululavastus „Amahl ja öised külalised“

Aivar Kaseste
Opera Veto

Teisipäeval, 19. detsembril etendub Viimsi Artiumi suures saalis Gian Carlo Menotti muusikaline kogupere lavastus „Amahl ja öised külalised.“ Jõuluime loo toob lavale kollektiiv Opera Veto. Vaatama on oodatud nii väikesed kui ka suured.

Gian Carlo Menotti (1911-2007) oli Itaalia-Ameerika helilooja, libretist ja kahekordne Pulitzeri preemia laureaat ooperite „Konsul“ ja „Püha Bleeckeri tänav“ eest. Menotti on kirjutanud ise kõikide oma ooperite libretod. 28-le ooperile lisaks on ta loonud ühe balleti, klaveri- ja viiulikontserdi ning sümfoonia. Amahli lasteooperi inspiratsiooniallikaks on Hieronymos Boschi maal „Maagide austamine“.

Inspiratsioon maalikunstist
Helilooja rääkis lavastuse saamisloost järgmiselt: „Otsisin inspiratsiooni jõuluteemalise teleooperi tarvis ning sattusin nägema Boschi maali. Itaalias (Menotti sündis Itaalias, kasvas üles ja töötas Ameerika Ühendriikides, toim) ei toonud kingitusi jõuluvana, vaid kolm maagi ehk tarka – Kaspar, Melchior
ja Balthasar.“ Helilooja noorem vend oli millegipärast veendunud, et Kaspar oli kõva kuulmisega… Nii saidki lasteooperis karjuspoiss Amahli öisteks külalisteks kolm tarka, kellest ühel oli üpris kehv kuulmine.

Südamlik jõululugu
Ooperi tegevus toimub Petlemma lähistel. Amahl on vigase jalaga karjuspoiss, kes on käimise hõlbustamiseks vestnud endale lihtsa kargu. On hiline õhtutund, kristalselt puhas talvine taevas on tähtedega üle külvatud, nende keskel särab Jõulutäht. Hütist väljas, mitte kaugel uksest, istub kivil suurde pleedi mähkunud Amahl ning puhub karjasevilet. On aeg magama heita, aga imeliselt helklev taevas ja sabaga täht ei anna Amahlile kuidagi asu ning alles ema tungival pealekäimisel heidab ta vastumeelselt ja rahutuna asemele. Keset ööd kõlab vali koputus, Amahl avab ukse ning tema mõõtmatuks imestuseks seisavad seal kolm võõrast. Nad on riides uhkelt nagu kuningad ja paluvad öömaja, olles sabatähe kannul käinud läbi pika-pika maa… Täht näitab neile teed ühe erilise lapse juurde. Lõpuks sünnib jõuluime, Amahl läheb kuningatega kaasa, et viia ka enda poolt kingitus Pühale Lapsele.

Kes lavale astuvad?
Opera Veto ooperistuudio on asutatud kahe laulja poolt – Atlan Karp (bariton) ja Aivar Kaseste (tenor). Nende eesmärk on tuua lavale nii Eestis kui ka mujal maailmas vähemtuntud ja unustatud kammer- ja lühioopereid, anda eneseteostus- ja täiendamisvõimalusi Eesti lauljatele, lavastajatele ja pianistidele. Nad on Eestis ainukesed, kes kammer- ja lühiooperitega järjekindlalt tegelevad. Alates 2020. aastast kutsus Opera Veto koostöös Vello Jürna pärijate, Väike-Maarja Muusikaseltsi ja Väike-Maarja omavalitsusega ellu Vello Jürna nimelist vokalistide konkursi, mille osalejad on saanud võimaluse nüüd oma suurepäraseid andeid selles etenduses ka rakendada.


Lavastaja – Thomas Wiedenhofer (Saksamaa)
Kunstnik – Helen Moon
Koreograaf – Katharina Wiedenhofer (Saksamaa)
MUBA sümfooniaorkester, dirigent Jaan Ots
Muusikaline juht – Toomas Kaldaru (Itaalia)
Klaver – Marko Martin, Aarne Talvik

Osatäitjad:
Amahl – Anneliis Volmer
Ema – Eva Maria Shepel
Kaspar – Aivar Kaseste
Melchior – Atlan Karp
Balthazar – Kristjan Häggblom
Paaž – Egon Laanesoo
Karjused (koor K.O.O.R.), tantsijad (Eesti Tantsuagentuur)

    Liitu uudiskirjaga

    Liitu Viimsi Artiumi uudiskirjaga ja ole kursis meil toimuvate kultuurisündmustega!

    Uudiskirja saajale eksklusiivsed sooduspakkumised.