1.05.2024 on Viimsi Artium ja kaasaegse kunsti galerii suletud!
en
OSTA PILET

Näitus:

  • 02.02.2024 - 28.02.2024

Eda Kommitz´a näitus “MICKEY, ALFA, MEES”

“Elu on selline pidu- äärele ohtlikult lähedal”

MICKEY, ALFA, MEES

Alates 2. veebruarist on Viimsi Kunstikooli galeriis avattud Eda Kommitz´a isikunäitus  pealkirjaga „Mickey, Alfa, Mees“. Näitusel on esitletud kunstniku hiljutisi teoseid, ning Eda Kommitz annab näituse sisu kohta järgneva kirjelduse.

Näituse avamine on 2. veebruaril kell 18! Näitus jääb avatuks 28. veebruarini.

2022 aasta varasuvel juhtusin nägema filmi The Wrestler (Maadleja). Film meeldis mulle ja huvitusin, kes on selle filmi peaosatäitja- vanemas eas mees aga väga heas füüsilises vormis.

Mickey Rourke, sündinud 1952 Schenectadys, New Yorgi osariigis.

Õppinud Sandra Seacati juures ja Actors Studio nimelises näitlejate koolis.

Tuntus saabus Mickeyle kõrvalosa täitmisega filmis Body Heat. Sealt edasi sai temast üks Hollywoodi 80ndate, 90ndate kuumimaid staare.

Mickey on inimesena üsna otseütlev, filtrita, jõuline, isegi ohtlik. Tema keeruline lapsepõlv ja noorus kujundasid iseloomu, milline ei talu autoriteete ja tahtes näiteks filmirollide juures palju ise otsustada, jättes lavastajad seetõttu tihti keerulisse olukorda. Mickeyst sai Hollywoodi paha poiss. Kui sa oled Hollywoodis kuulus, siis sa võid teha kõike- Ja Mickey tegi. Tema intensiivne, raske iseloom viis lõpuks selleni, et lavastajad ei tahtnud temaga koos töötada. Samuti valis ta stsenaariume, mis ei olnud filmidena rahaliselt edukad ja läksid kohe otselevisse, kinodesse jõudmata. Mickey  jõudis ka eraelus psühholoogilisse ummikseisu ja kadus oma neljakümnendatel ligikaudu viieteistkümneks aastaks orbiidilt. Osa sellest ajast täitis ta poksimisega profi tasemel. Eelnev kogemus oli tal selle spordialaga juba noorusest.

Mikey armastab sporti ja füüsilist liikumist- see aitab temas välja elada sisemist viha ja ärritust. Mickey on öelnud, et kui oleks saanud valida Oskari ja “maailmameister poksis” vahel, oleks ta valinud viimase.


Film Wrestler (2008) tõi Mickeyle tuntuse tagasi (Golden Globe), kuid ka teise võimaluse saamisel ei suutnud ta lõpuks oma temperamenti talitseda ning vanemas eas teeb seepärast pigem teisejärgulisi osatäitmisi.

Tema tuntuimad osatäitmised on filmides Diner, Rumble Fish, The Pope of Greenwich Willage, Year of Dragon, 9 1/2, Angel Heart, Homeboy, Sin City, Wrestler.

Aga minu näitus räägib mehest üldisemalt. Toetudes Mickey Rourki isiksusele ja fotodele. Jagaksin maalid tinglikult kolme ossa: portreed, psühholoogilised portreed ja Mickey filmiosatäitmistele vihjavad maalid. Sõna alfa tuleneb sellest, et Mickey loomuses on vajadus olla esimene, olla võitja. Talle meeldib pingutada eesmärgi nimel. Alfad saavad hakkama aga see ei tähenda, et neil poleks probleeme.

Mickeyl on olnud ebaõnnestumisi ja kirkaid võite. Mickey elu on olnud maksimaalsete amplituudidega Ameerika mäed ja teda on nimetatud meheks, kes maadleb oma isiklike deemonitega.

Maalides olen teinud seitset akadeemilise maali surmapattu: kopeerimine, foto pealt maha maalimine, võltskuldamine, Swarovski kristallide peale kleepimine, kuldraami kasutamine, teipimine.

Aga see on ju Hollywood, las olla…

Selle näituse tegemisega on kaasnenud mitmeid huvitavaid teemasid nagu 80, 90ndate Ameerika filmikunst, Hollywood, staaride elu, paparazzi kultuur, fännid, impostrid, muusika, mehe psühholoogia uuringud jmt.

Algajale Mickey avastajale soovitaksin alustada Youtubist:

*Mickey Rourke- The Dark Side of Fame with Piers Morgan 2008 The Wrestler.

*Homeboy, full movie.

    Liitu uudiskirjaga

    Liitu Viimsi Artiumi uudiskirjaga ja ole kursis meil toimuvate kultuurisündmustega!

    Uudiskirja saajale eksklusiivsed sooduspakkumised.